Du har kanskje vært der selv. Du setter deg spent ned for å høre en foredragsholder du har hørt mye bra om – men etter tre minutter er du allerede i ferd med å miste interessen. Hvorfor? Ofte skyldes det en svak eller utydelig innledning. Den gode nyheten er at dette er noe du som foredragsholder kan trene på – og mestre.
I forrige artikkel så vi på hva som skal til for å lykkes som foredragsholder: Hvordan unngå klassiske feil, og hva som engasjerer publikum. Denne gangen zoomer vi inn på starten – for det er der du legger grunnlaget for alt som skal komme.
«En god start er ikke flaks – det er forberedelse»
Jørn Askvik, Daglig leder i Vidsyn
Hvorfor er innledningen så viktig?
Innledningen er ditt første møte med publikum. Her er din store mulighet til å:
- Skape tillit og troverdighet
- Vekke nysgjerrighet
- Tydeliggjøre hva publikum får igjen for å lytte
- Etablere en forbindelse med publikum
Det handler om å åpne med en inngang som gir publikum lyst til å følge deg videre i tankerekken.
Tre spørsmål du bør stille deg før du åpner munnen
- Hva vil jeg at publikum skal føle i løpet av det første minuttet? – Nysgjerrighet? Tillit? Latter? Alvor? Dette former hvordan du bør starte.
- Hvordan skaper jeg relevans? – Hvilket problem løser du for publikum? Hvorfor bør de bry seg om hva du har å si?
- Hva er én setning du vil at publikum skal huske etter foredraget – og hvordan kan du plante setningen allerede i starten?
Tre metoder som virker
- Start med et spørsmål
Eksempel: « Hvor mange lastebiler kunne du tatt av veien hvis mer av godset ditt gikk sjøveien?»
– Et godt spørsmål skaper umiddelbar refleksjon og involvering. - Fortell en kort historie
Mennesker husker historier. En personlig, ekte situasjon som setter temaet i kontekst, gir deg både nærhet og autoritet. - Presenter et overraskende fakta eller påstand
«Visste du at klimagassutslippene fra omsetningen i forbindelse med Black Week i 2022 tilsvarte 68 prosent av den totale Norske reduksjonen av klimagasser i hele 2021.?»
– Fakta og kontraster kan vekke interesse og bygge troverdighet.
Neste gang du skal holde et foredrag – test en ny inngang. Start med et spørsmål, en historie eller et overraskende fakta eller påstand. Legg merke til hvordan publikum reagerer.
Unngå dette
Mange foredrag starter med:
- Lange presentasjoner av foredragsholderens bakgrunn
- Uklare mål for foredraget
- «Om bedriften» – når dere ble etablert, hvor mange ansatte dere har, omsetning ifjor – elementer vi lett kan «google» etter foredraget.
Dette senker energien og gir publikum inntrykk av at du selv ikke er trygg på det du skal si. En god innledning handler ikke om deg – den handler om hva du kan gi publikum.
Den gode nyheten? Du trenger ikke være et naturtalent. De beste åpningene er ofte de mest gjennomtenkte. Øv, test og justér. Og husk: Når starten sitter, er resten mye lettere.
Som vi skrev i artikkelen hvordan lykkes som foredragsholder: Publikum merker når du er tilstede og har noe å formidle. En god innledning er det første steget på veien mot nettopp det.
Prøv en ny vri neste gang
Neste gang du skal holde et foredrag – enten det er for kolleger, kunder eller konferansedeltakere – gi deg selv en utfordring:
Hva kan du gjøre annerledes i innledningen for å virkelig fange oppmerksomheten?
Start med et dristig spørsmål. Del en historie fra virkeligheten. Overrask publikum med en innsikt de ikke forventet. Det krever mer enn å «ta det på sparket» – men gevinsten er verdt innsatsen.
For husk:
En god start er ikke flaks. Det er resultatet av god forberedelse, tydelig hensikt og et ønske om å skape en opplevelse for publikum.
Det er der du legger grunnlaget for engasjementet som følger – og for at budskapet ditt faktisk lander.
Så – hvilken åpning vil du teste neste gang?